Museum Rotterdam

Collectie

Kartonnen doosje, rood, groen en zwart, tevens display met 9 pakjes scheermesjes, “Wonder Gorilla”

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Kartonnen doosje, rood, groen en zwart, tevens display met 9 pakjes scheermesjes, “Wonder Gorilla”
beschrijving Plat rechthoekig kartonnen doosje in roodtinten, crèmekleur, zwart en groen. Sluiting door middel van een klep. Deze klep heeft horizontaal in het midden een vouwlijn. Op de klep is de kop en het bovenlijf van een harige aap getekend. Dit moet een gorilla voorstellen. Onder het dier is een pakje scheermesjes getekend. Boven de kop een tekst in zwart in een oranjerode band. Onder het pakje scheermesjes de merknaam in wit en rood. De kop van de aap is in vorm uitgestanst. Door de klep op de vouwlijn te vouwen en naar achter te vouwen kan de klep rechtop gezet worden, en komt de kop van de aap als het ware vrij. Zo ontstaat tevens een display voor de pakjes scheermesjes. De pakjes scheermesjes zijn kartonnen mapjes in groen, zwart en wit met een afbeelding aan beide zijden van een behaarde apenkop. In elk pakje zitten 10 apart verpakte scheermesjes. Elk pakje van 10 scheermesjes is weer apart verpakt in cellofaan.
herkomst Afkomstig uit de inboedel van kapsalon Van Vliet aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. Opgericht in 1933 en na het overlijden van de eigenaar in 1973 gesloten. De echtgenote deed de verkoop van parfums, bijous, lichaamsproducten en dergelijke in een kleine ruimte vooraan in de zaak met toonbank en vitrine. Waarschijnlijk afkomstig uit ladenkastjes en vitrines vooraan. Volle doosjes met bijous en dergelijke stonden in een ingebouwde kast achter in de kapsalon.
trefwoorden scheermes, mes, doos, productverpakking, houder
opschrift / merk Deksel: "WONDER GORILLA / WONDER / 0,08 mm GORILLA / ORIGINEEL / Gorilla / IMPORT 1952". Zijkanten: "scheermesjes Gorilla scheermesjes / warranted swedish steel". Onderkant: "Wonder Gorilla 1952 / Ter vriendelijke opmerking / Voordat U de ...etc... Imp. J.& C. Eikenboom / Rotterdam in Scheerbenodigdheden / Korhaanstraat 108 z. & Rusthoflaan 42 noord / Tel. 24804". Pakje scheermesjes: "0,08 mm / Gorilla / origineel / wettig gedeponeerd / 10 blades".
datering 1952
materiaal karton, papier, kunststof, staal
afmetingen (cm) nr.1: toegevouwen: hg 1,3 / br 10,0 / dp 14,0 / nr.1: opengevouwen: hg 14,0 / br 10,0 / dp 14,0 / nr.2-11: hg 0,7 / br 4,6 / dp 3,0
associatie verpakken, reclame, man, scheren, uiterlijke verzorging, kapper, Van Vliet, verkoop, Rotterdam, Rotterdam-Zuid, Charlois, Wolphaertsbocht, Carnisse, Korhaanstraat, Kralingen-Crooswijk, Crooswijk, Rusthoflaan
vorm & decoratie verpakking, fauna, dier, zoogdier, aap, gorilla, orang oetan, toiletartikel
inventarisnr. Museum Rotterdam 84099-1-10

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken